Tuesday, December 28, 2010

Kerusi

Teringat satu persembahan oleh rakan2 di UMT . . . "Ini Kerusi Saya"
. . . Ya, ini kerusi saya! 
. . . Saya berhak pada kerusi ini kerana ini kerusi saya! 
. . . Jangan ambil kerusi ini, kerna kerusi ini milik saya!
. . . Kamu tak boleh sentuh kerusi ini, kerusi ini saya yang punya!

Whatever it is, as long as you are not try your BEST to get YOUR CHAIR**, you will never get your chair** which is act you're deserve to it.

Eid ul-fitr with Them

Tiba-tiba jer ade cerita raya kan? heheh. act, baru jumpa gambar nie. and terasa nak abadikan this memories here.
Kejadian berlaku pada hari raya ke-11, di tasik Seri Serdang bersebelahan UPM. 
Lokasi dicadangkan oleh Kak Khad.

 Kak Ena yg rajin potong ketupat dan sy hanya pandai tengok *;p

 Kak Jules bersama Kak Khad *bukan tema unggu tau!

 the ladies
  *pasan atau tak, sy tak berubah kedudukan pun, org lain jer yg ke sana ke mari alih tempat di sekitar sy. huhuhu pemalas!

 the Foods <3, and again i'm just looking. LOL


the only kumbang [mr. zuhdi] dlm geng kami. heheheh. Kak Ida is Zuhdi's wife *8)


**owwhhh plzzlah, nampak sgt sy tak berbuat ape pun selain sengeh *:p 


last but not least, happy eidul fitr peeps!

Thursday, December 23, 2010

Coffee and Tea

"Jah nak M?"
"Nak... nak M *8)"
"Kite g beli M ea.."
"two hot coffee, please"

"Nak minum ape?"
"teh tarik satu, teh ais satu"
"ehh... tukar-tukar, teh tarik kurang manis dua"


too much similarity between us, yes it's true, and because of that...
I heart you, just you and me <3

Wednesday, December 22, 2010

Short Listed

Besok ade satu misi penting: To help my only sis <3. Sy telah ditugaskan utk decorate bilik kak huda and her husband-to-be. so, here am already short listed a few example; 
Could be this... bilik depan da kaler biru, so tak payah cat lagi. heheh 

maybe this one.. suke frame gambar kat dinding tu sbb dia susun berterabur. bak kata Tyra Banks "perfect is not beautiful, human is beautiful"


yang nie sy tertarik sbb frame gambar yang dia susun berterabur jgk! hehehhe tak patut lah kalo tgok 1 aspek jer kan. 


. . . and the outcomes? jeng.jeng.jeng. kener tunggulah!

Cut your Fat

I love to watch Reality Show, and this is one of my favorite tv show;


. . . as you know, Jillian Michaels is one of their trainer and to be honest i love the way she help people with over weight to help themselves; 
Apa yg sy tahu sket2, dulu Jillian seorang kanak-kanak yg obes dan berjaya turunkan berat badan selepas amalkan gaya hidup sihat, bersenam dan byk minum air putih. yang menariknya lagi, mak Jillian nie seorang counselor! hehehe. so, sbb tu kalau peserta yg di bawah kendalian Jillian rasa down dan sebagainya, dia akan gunakan pendekatan kaunseling utk bantu peserta kembali bersemangat dlm hidup dan kuat menjalani latihan. 


and this is one of my favorite quote from Jillian. She said this quote while yelling at her trainee.
"You can choose to do it or choose to quit!" 

To Choose

to be hated one or to be loved by someone; 
I have my right to choose. and you too!


. . . sy berhak memilih *8)

Rain.Rain

Rain.rain, go away . . .
. . . tatau la jadi ke tak pegi besok. hmmmph


kadang tu, hari-hari yg hujan seperti kesah hidup. hujan tanpa henti, suram, lembap... and seriously, i just can't wait for the changes in my life. Please, Be STRONG!

Elements

For those who are not in psychology or counseling field . . . 
mungkin tertanya-tanya pasal elements or labels yang sy gunakan untuk her small happiness nie kan.
so, here a few explanation for u peeps. happy reading *;)
. . . secara mudahnye, 

. . . i took this elements from one of psychology theories: Psychoanalysis by Sigmund Freud,


. . . last but not least, by using one simple example.

Kau kesah?

. . . engko ade bf? ade? 
. . . kalo ader skali pun, no need to show off lah! heheheh peringatan tuk diri sendirik yer. slagi takde ikatan yg sah tu, tak perlu kot nak lebey2. nanti boleh mendatangkan meluat kat sesetengah org. 
Tapi, bak kata one of my fren, "like I care!"


. . . dengan kata mudahnye, "Ade aku kesahhh?" 

Makan Pagi

Pagi-pagi hari berangan nak having breakfast ala-ala omputih. hehhehe. tapi pg nie makan Laksam. syedap! pg tadi lepas p amek wan, terus g beli laksam kat kedai depan Hospital Dungun yg sebelah dengan Tabung Haji. boley cam tak? cam? ke tak? heheh. Suke beli kat situ sbb dia akan potong laksam tu bila kita nak beli and kuah dia masak sendiri dan yg penting sedap serta bersih *=)

It's a rainy Day!

Bila da masuk musim tengkujuh nie, mmg hari2 rasa lembap. eh ke lembab? papelah, yg penting nak gtau rasa basah jer.. plus sejukkk! grrrr.

tapi hujan tu kan rezeki.. kan.kan. 

Caring

. . . seronok kalau hidup nie penuh dengan kasih sayang,

. . . takde benci membenci, takde busuk hati. bukan susah pun nak hormat dan tunjukkan perasaan kasih tu kan? ke susah?? 

Saturday, February 27, 2010

Malas

tersangat malas nak update blog



till then...

Sunday, February 07, 2010

Sesal






sy tahu awk selalu cuba nak faham sy
lagi dalam awk cuba nak faham sy
sy jadi semakin jahat
tapi sepenuh HATI sy nak jadi yg terbaik utk awk







Thursday, February 04, 2010

Were you not in my class?

i have a story which is for me, it was really funny
hahahahaha gelak byk2 dulu.
Nak dijadikan cerita, ditakdirkan i tak dapat attentd kelas 
Prof. Madya Dr. Rusnani Abdul Kadir pd mggu ke-6. she is 
our lecturer for edu5103. kemudian, sbg student yg berhemah,
i telah menaip surat dengan panjangnye memberitahu i tak dapat 
attend kuliah that day. 




continue....
kelaka tatkala membaca email i utk my lecturer itu.
baiknyeee i punye ayat! 
orite, then i sent this letter and Dr Nani replied my email. 
still want to read my email? 
silakan mensyeebokkk.. 

          02 February 2010
          Re: Surat Gagal Hadir Kuliah
          From: Rusnani Abdul Kadir (rak@educ.upm.edu.my)
          To: Miza Hamizah (hamizah_aj@yahoo.com)
          _______________________________________
          Alright. Hope you'll get the best care.
          For me, Angin laut Terengganu is very therapeutic  


then i replied this email and told my lecturer that my group assignment will be present by my partner (kak ena )  according to questionnaire of our mini research. and say thanks kerana telah memuji angin terengganu (Dr Nani from terengganu too) 
sbb tu kene puji kampung halaman katakan... ;)
 --------------------------------------------------
this morning i got email from Dr Nani again. hehehe act nie lah part yg klaka tu Dr Nani said (sila baca ea):


          04 February 2010
          Re: Surat Gagal Hadir Kuliah
          From: Rusnani Abdul Kadir (rak@educ.upm.edu.my)
          To: Miza Hamizah (hamizah_aj@yahoo.com)
          _______________________________________
          I am confused.
          Were you not in my class this afternoon?


hehehehhe klaka gile okeh. nampak sgt i tak menyerlah dlm kelas tu. hohoho. i pun reply la email tersebut. i cakap Dr, maybe bcoz i am not too expose in your class Dr. (i ringkaskan email yg i replied) 


Pesanan: Janganlah jadi student yg tak byk ckp dlm kelas. kene salalu expose dlm kelas. peristiwa ini buatkan i teringat ms undergraduate dulu. kelas En Mohd Yusoff Mohamad (eja betul2 hee)
hahaha beliau sgt bersungguh2 mahu students beliau bercakap dlm kelas. sampai kami semua tension, warghhh!!! tapi ketika itu,
i tidak seperti i yang sekarang.
VIRUS ape yg melekat kat i nie???? syuhh syuhh ~~~

Monday, January 18, 2010

I got an antidote

ma called me thru phone just now. give me some motivation. the best things always comes from our mom rite?


ma said: ni jalan yg jah pilih, jah yg nak belajar.. jadi jah kena buat yg terbaik la. kalau malas kena lawan malas tu. jah da nak abes satu tahun. tggal satu tahun je lagi, dah score sem satu kena teruskan usaha.. lawan malas tu. ma doa ke jah sokmo.. 


ouhhh.. nak nanges nie.. haa nak nanges nie.. sob sob.. :'(
yupp! i choose this way, this is not the road not taken story!
this is my right way. i just need to fight the lazy feeling.


semangat kerajinannnnnn datangggglahhhhhh!!!

Sick #@$^&*!#>?

warghh.. i dont really know what actually happen to me rite now. sometimes, i question myself  why i always sick:(


okay, i woke up early this morning, solat then terus g mandi. lepas kemas katil i took my breakfast. as usual, 3 in 1 nes plus bread. hmm why i do not drink milk anymore while breakfast? just bcoz sometimes i felt sleepy around 9 to 10 o'clock. then i started to read journals. it was my routine, every morning i schedule my self to do my research and read as much journals as i can. sampai biol otak! to gain my knowledge absolutely!


just suddenly, i felt like i need someone, his or her ear and hear what i want to share. but please, be empathic person to me. no need to judge me or something that can makes me hurt. try to step on my shoes. please... anybody here?????


yesterday, during Dr Sidek class, we have been told that as a counselor, we must be a sanguin person, we must be a very empathic person, must be a congruence person and genuine person to others.. (act byk lagi yg kami kena jadi! s_ _ k!) but who will be all those criteria  person to us? directly i mean who will be that person to me? i always practices to be someone like these criteria to my family, my frens and also to my beloved one. but are they empathic to me?? i realized, most of the times they were the best person for me to get sharing what was my problems or my conflict that i am bring. but until when i will become like that?




i have an aim which is, i want to have skills of how to manage my conflict by myself. yes, absolutely i have that knowledge and skills of how to manage all those dark things by myself! but the question now is, why i cant practice it?? why?? i still need somebody to be my counselor, to be empathic, congruence and genuine person to me.
maybe because dentist cant pull out his or her teeth by their own self....


i love to tell here, eventho i am counselor plus counseling student, but i still a HUMAN.....
last night, i sms-ed my ma, and told her that i am sick, i am in dilemma, i always feel lazy. i request ma to always pray for me. 
i want successful in what i am doing now. this is a big part of my life. seriously. i have to go through all this smoothly and successfully!  
wish me LUCK and wish me to be a strong person.
amin...