Monday, March 14, 2011

Jangan sampai terlambat

Morning semua . . .
9.00am; janji dengan kak khad nak breakfast sama2 di maulana, on the way ke kedai makan macam biasa, sy mesti dengar hot fm and lately my intention is more on news. Dan kebetulan pulak masa tgh driving, keluar berita pasal earthquake in Japan and berita tu ada sebut pasal kerajaan malaysia masih tak akan hantar pasukan untuk selamatkan / bawa balik rakyat malaysia yg ada di sana.

Motif? apesal ha? Tak faham la sy. Takkan nak tunggu sampai da tahap meletup besar loji nuklear tu, then sampai nak hancur semua baru terhegeh-hegeh nak hantar pesawat ke ape baru nak selamatkan diorang. Isshhh nak aje sy cadangkan kat fb pm, biarlah parents and families rakyat mlaysia kat sana tanggung cost utk mereka balik, as long as kerajaan malaysia sediakan pesawat or whatever planes dan buatkan diorang semua dapat balik dalam satu kumpulan. Bukannya kami yang kena sendiri urus. Sbb kalau sendiri2 camni, risikonye lebih besar, kalau balik berkumpulan macam lebih terjamin kan. Lagi satu, diorang boleh pikir tak berapa teruk emosi mangsa tsunami di sana terganggu? Kalau dibiarkan lagi lama, tak pergi selamatkan and tunggu sampai keadaan jadi makin teruk, boleh bayang tak? Bukan setakat mangsa tsunami tau, ahli keluarga mangsa kat sana di malaysia nie pun terganggu tau (sy bercakap secara umum bagi rakyat malaysia di jepun). Tahu tak yang diorang semua boleh tahap sampai jadi trauma. Ingat menda kecik ke kalau sampai menjejaskan emosi ke tahap trauma nie? Okey fine, maybe ada yg cakap takpe, sabar at least adik sy selamatkan and hanif duk kat yokohama, tempat tu masih selamat. Fine, tapi apehal, takkan nak tunggu sampai teruk baru nak buat tindakan tuk selamatkan. Tu namanya dah terlambat okey.

Please, selamatkan mereka semua di sana . . .
Hmmm entahlah, sy akui sy memang emosi, tapi dalam konteks sy sekarang nie, bagi sy takde rasa sayang pada keluarga la kalau sy masih boleh buat-buat cool! Pagi tadi jugak one of my friend cakap, kerajaan malaysia dah nak hantarkan pasukan utk selamatkan pelajar2 di sana (comment di FB) tapi sy tak tahu la sejauh mana kebenarannye lagi. Kena banyak update news through internet . . .

Tapi apa-apa pun doa sy tak putus agar semuanya selamat, terutamanya adik sy, Mohd Hanif bin Abdul Jalil. 

5 comments:

huda said...

sama2 kt d0akan anif slamat...aku pun sgt risau..hukhukhuk ;(

mokcik said...

amin......manusia mmg gitu, dah terhantuk baru nak terngadah

mizahamizah said...

kak huda: yerla, memang kita lebih rasa risau.. hari nie aku tak dapat contact lagi hanif.
kak feidah: yer2 betul sgt. duit kerajaan kan banyak nak dilaburkan kepada 1st lady of malaysia *;p. hahah habes la mizah kalu pihak2 tertentu baca.

mokcik said...

jgn bergerak!!!!blog anda telah digodam oleh pihak kerajaan!!!!!!

mizahamizah said...

hahhaha klakor kak feidah. naye nguh kalu jadi betul. tapi nie kire siket jer la, org lain lg banyak duk kutuk2 kan, kita nie sabar la lagi..