Wednesday, November 30, 2011

Sweet thoughts

Special thanks to my dear sis and brother-in-law, for your sweet thoughts . . .

 **sweet and lovely gift 



Love em' both *=)

.
Thank you *=)

My 25th birthday wouldn't have been the same without both of you. You and your hubby are always so much fun! Thank you so much for your Birthday wishes. It filled my heart with joy to read your kind words and to smell the sweet aroma. I am so LUCKY to have you as a wonderful and lovely sister *=)

Love you most and again, I thank you from the bottom of my heart *=)

Monday, November 28, 2011

to be "Someone"

Take five,
I have a List of my Dreams

Serius,
sy perlu lebih Rajin;
lebih Bersemangat;
lebih Berusaha Keras;
jangan Berlengah-lengah;
lebih Fokus;

Pastikan semua yang dirancang dapat dilaksanakan dan selesai sebelum due date nya!

sy boleh, sy boleh, sy boleh!
*=D

go away...

Ya Allah jauhkan hamba-Mu ini dari sifat Tagha. Nauzubillah..

Semalam, sebelum tidur sy baca satu buku nie. Pasal tagha. Rasanya lebih elok kalau readers cari sendiri maksud dan erti katanya berbanding sy ceritakan di sini.

Kenapa?
Sebab sy takut kalau sy bercerita akan timbul dua kesan akan datang.
Satu, semasa sy bercerita, timbul sifat tagha dalam diri sy. Dan yang keduanya, dalam masa-masa akan datang, tak mustahil dengan tiba-tiba timbul juga sifat tagha dalam diri sy walau sebesar zarah.

(-_-)

"Alaa dah pukul 6petang ke??"

Selalu sangat ade feeling macam nie. Asal jam pukul 6.00 petang aje, mesti rasa "alaaa dah pukul 6 ke??"
Bukan sebab terlampau rajin buat kerja. Tapi sebab bad feeling yang memang totally tak best bila naik bilik and duk sorang-sorang.

Yup, memang hakikatnya banyak aktiviti boleh buat bila balik. Rehat, ibadat, baca buku, thesis, blogging, fb-ing, surfing.. Tapi.. entahlah. Memang tak best sangat rasa nie. Hari-hari kena motivate kan diri sendiri. Penat dengan situasi macam nie. Mungkin rasa bosan duk sorang-sorang kot. Kalau ade teman lain la kan. Dan mungkin juga disebabkan faktor boderline personality sy nie, so tak suka sangat kalau kena hidup dalam suasana yg terlampau introvert nie.


Hmm, sekarang sy masih di office dan dengan mood yang slow . . . sy packing barang untuk balik ke bilik.

Till then people *= |

Thursday, November 24, 2011

Ilmu.Knowledge

Assalamualaikum dan Hai semua,

Sy percaya dalam kehidupan setiap daripada kita, pasti banyak ilmu yang kita akan perolehi. Knowledge nie tak datang hanya dengan kita pergi sekolah, masuk universiti or sebagainya. Even kita duduk termenung, sebenarnya kita dah dapat satu ilmu yang sangat berguna. Namun, semuanya bergantung pada diri kita sendiri. Mahu menilai atas setiap tindakan, tingkah laku, perbuatan dan kata-kata kita atau membiarkan semua itu berlalu begitu shj. Ya, pokok pangkalnya diri kita sendiri. Orang sekeliling tak akan dapat mengubah diri kita jika kita sendiri tidak ada keinginan dan kesedaran.

Sy paling suka mencari ilmu yang ada di sebalik kejadian yang paling teruk sy hadapi dan lalui. Pengalaman pahit, rasa terluka dan tangisan sebenarnya lebih banyak menyedarkan sy dan mengajar sy. Pertambahan ilmu yang nyata.

Sy suka menilai.
Sy takut tindakan sy jatuh pada "judge people".
Sy juga takut tindakan sy jatuh pada "meletakkan nilai diri sy pada orang lain".
Namun sebagai manusia, adalah mustahil untuk sy tidak melakukan itu. Usaha sy adalah berusaha untuk sedar dengan setiap kata-kata dan perbuatan sy.

Sy juga sering ingatkan diri sendiri supaya tidak sewenang-wenangnya mengharapkan orang sekeliling react seperti yang sy berikan. Namun sebagai manusia, adalah mustahil untuk sy tidak melakukan itu. Menyebabkan sy terbabas mengharapkan orang sekeliling cuba react seperti yang sy berikan. Hmm.. paling kurang sy berusaha untuk sedar dengan perkara-perkara ini.

Sy takut jika dalam kata-kata sy, sy cuba meletakkan nilai yang ada pada diri sy pada orang sekeliling sy. Walau macamana pun situasi orang sekeliling sy, mereka adalah tidak sama dengan sy. Kerana setiap manusia itu unik kejadiannya. Sy cuba sedaya upaya daripada mengatakan "kalau sy dah berada di tempat awk..." "kalau sy jadi awk, sy takkan buat macam tu...." dan lain-lain lagi. Walaupun salah satu tanggungjawab sy adalah untuk sentiasa empathy pada orang sekeliling, terutamanya klien sy tetapi bukan itulah caranya. Bila sy terbabas bercakap begitu, tidak mustahil orang sekeliling sy akan berfikir dan rasa lain dan tidak seperti yang sy harapkan.

Memang apabila kita memikirkan perkara ini semua, kita akan rasa "apa perkara terbaik kita boleh lakukan...".
Namun, prinsip sy senang. Ikhlas dalam sesuatu perkara yang kita lakukan dan sentiasa berdoa supaya dijauhkan daripada perangai buruk. InsyaAllah.. Sy cukup yakin dengan ini.

25th November = 25th years

Dear myself,
Truthfully. . .
You're not getting older but actually you're getting better. And hope you love your new age cause it looks good on you. So, Happy Birthday *=)

Thank you.

Warm regards,
Yourself.
25 November 2011

next step for the next stage 

Tuesday, November 22, 2011

short entry

the only picture during eid ul adha

with 'his' niece

Bukan nak diet

Hujan lebat sgt sekarang. Rasa mcm tak selamat tinggal dlm bangunan nie. Kerusi, meja semua terbang. Huh! gerunn..

Lama tak update blog, quite busy with office stuff. Including my personal matter. 
While writing this entry, my mood become like swing.. 
When it becomes like this, the first thing I will do is to recognize what is my problem. I don't like to just layan this negative mood. To recognize what is my problem is more valuable for me at this time. So then, the spirit mood will appear even slowly..

Hmm smlm, makan salad. Sbb malas nak masak jadi buat menda yg paling senang asal boleh isi perut. So, sy potong-potong semua nie masuk dlm bekas then tuang thousand island...siap! 
the salad;

 thousand island;

siapp *=)

Monday, November 14, 2011

Status Belajar

Alhamdulillah,
status belajar dah seperti yang sepatutnya *=)
Berusaha!

Wednesday, November 09, 2011

NCC 2011 @UCSI University, KL campus (North Wing)

Assalamualaikum and Hi dear...

I've been in a silent mode for a while.
Quite busy at the moment coz am joining this:

Unfortunately, sy tak sempat nak mengambil gambar(s) untuk dijadikan kenangan cause at the same time, got a task as one of the committee members. But then, never mind cause every momment here already saved into my own "hard disk".

I need to be here for 4 days and 3 nights. Will go back to Terengganu this Friday night.
.
.
.
hmm that's all for this senggang time;
see u later people *=)

p/s: sorry for "nothing important" info here ;p

Friday, November 04, 2011

Cramp!

Rasa nak duduk meringkuk, baring pun meringkuk. Meringkuk, pastu guling-guling *=(
. . . jap! faham ke meringkuk tu ape?? ngerr

Mendapat sakit perut hari ini. cramp!
Berpunca drpd PMS. Tambahan pula, sy memang tak boleh lapar. Normal lah kan bagi orang yg ade gastrik ni. Huh, serius kena jaga makan. Tapi ape boleh buat bila duk bujang, tambah lagi tak tinggal dengan family, for sure lah takkan dapat makan dengan baik. Tak sama kalau tinggal dengan parents, diorang mmg akan pastikan makan semua cukup. Bila tinggal sendiri nie, nak makan kadang tu jadi malas, nak masak sungguh2 pun malas. Huhuu,teruk betoll! terima lah akibatnye kan.. ahaks!

Wednesday, November 02, 2011

again, my research!

Salam and Hi readers!

During my master degree, we are always reminded about the importance of doing a research when we're involved in the real world of work as a counsellor. Besides practising all the knowledges, theories and skills in an attempts to give the best services to our clients, we are also need to practising to do a research which is related with the cases we handled.

Since I'm now are still in the process to finishing my thesis writing and at the same time the title of my research was very related with my scope world of work which is about the working alliance between counsellor and clients, therefore I think to put an efforts by doing my thesis writing will give an impacts to my practices now. Means that, holistically am now are practising the one of the important part as a counsellor which is doing a research and at the same time I got the benefits too because I can complete my master thesis soon. Hopefully will be done by end of this December, insyaAllah.

Genuinely, I'm in the crucial time. Serious! But, am trying not to putting my self in the stress zone. Just be calm but continuously keep on reading and writing. Another efforts was to put the warning sign at soft board, so then the feeling of anxious will come when laziness attack my mind.

am hoping for the best in the future *=)

Tuesday, November 01, 2011

Pleasant month;

as always, am really welcoming the most pleasant months . . .
of course, lovely November
I'm hoping that each days in this pleasant month will be a very meaningful and bring a lot of happiness to me as a someone whose are born in November *=)



Have a good day people *=)
till then,